Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Αχρωματοψία

Αχρωματοψία είναι η κατάσταση κατά την οποία το παιδί δυσκολεύεται λίγο ή και

πολύ να αναγνωρίσει κάποια χρώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπει καθόλου το συγκεκριμένο χρώμα, αλλά ότι το διακρίνει μόνο όταν είναι έντονο και απομονωμένο Εάν δηλαδή δείξετε σε ένα παιδί με δαλτονισμό έναν κόκκινο μαρκαδόρο και τον ρωτήσετε τι χρώμα έχει, πιθανότατα θα σας απαντήσει «κόκκινο». Εάν όμως του ζητήσετε να σας δώσει τον κόκκινο μέσα από μια μολυβοθήκη γεμάτη με μαρκαδόρους, ενδέχεται να σας δώσει έναν άλλον. Η πιο «κλασική» μορφή της ασθένειας αφορά την αδυναμία του ατόμου να διακρίνει τις αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου ενώ πιο σπάνια αφορά τους τόνους του κίτρινου και του μπλε.

Πολλές φορές η μερική αχρωματοψία περνάει απαρατήρητη τουλάχιστον μέχρι την ηλικία

όπου το παιδί αρχίζει να ζωγραφίζει και η μαμά διαπιστώνει ότι χρησιμοποιεί τα χρώματα με έναν δικό του τρόπο. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η πάθηση διαπιστώνεται εντελώς τυχαία σε κάποια οφθαλμολογική εξέταση, ωστόσο η ιατρική διάγνωση δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά, πέρα από τη συνειδητοποίηση του προβλήματος, αφού δεν υπάρχει

χ-

 

θεραπεία αλλά ούτε και ο φόβος η κατάσταση να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όμως, είναι χρήσιμο οι γονείς να γνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος πριν το παιδί πάει στο σχολείο και να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς. Διαφορετικά, ένας δάσκαλος που δεν καταλαβαίνει γιατί ο μικρός μαθητής παρακούει συστηματικά τις εντολές του να χρησιμοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα μπορεί να θεωρήσει ότι είναι απλώς απείθαρχος και να μην καταλάβει ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται από το παιδί.

Όταν οι γονείς μαθαίνουν ότι το παιδί τους πάσχει από κάποια πάθηση για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, ακόμα κι αν είναι εντελώς «ακίνδυνη» για την υγεία του. είναι φυσικό να ανησυχούν Όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η ιδιαιτερότητα αυτή δεν θα το επηρεάσει σημαντικά στους περισσότερους τομείς της ζωής τους και οι όποιες δυσκολίες

του προκαλέσει δεν θα σταθούν εμπόδιο στην καθημερινότητά του. Αυτό που Μπορούν να κάνουν οι ίδιοι είναι να ενημερώσουν τους νηπιαγωγούς όταν το παιδί πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, ώστε να το βοηθούν να ακολουθεί το πρόγραμμα της τάξης χωρίς να νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Όταν για παράδειγμα, η δασκάλα ζητήσει από τα παιδιά να ζωγραφίσουν  ένα δέντρο θα πρέπει διακριτικά να του ξεχωρίσει τον πράσινο μαρκαδόρο για να βάψει τα φύλλα. Επίσης το ίδιο το παιδί είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι έχει αυτή τη μικρή ιδιαιτερότητα που το κάνει να βλέπει μερικά χρώματα διαφορετικά απ’ ότι οι άλλοι. Εξηγήστε το με απλά λόγια διαβεβαιώνοντας το ότι αυτό δεν το κάνει να μειονεκτεί απέναντι στους συμμαθητές του Όταν ξεκινήσει το δημοτικό και μολονότι η αχρωματοψία δεν επηρεάζει από καμία άποψη τη διαδικασία της μάθησης, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι και πάλι ενήμεροι για να αποφύγουν να φέρουν το  παιδί αντιμέτωπο με εργασίες του τύπου κατά τις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με κόκκινο μαρκαδόρο το ρήμα και με πράσινο το ουσιαστικό. Όταν ιτιά μάθει να διαβάζει, μερικά απλά τρικ θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία, όπως το να του γράψετε πάνω σε ένα αυτοκόλλητο που θα κολλήσετε στους μαρκαδόρους του το όνομα των χρωμάτων που δυσκολεύεται να διακρίνει.

Οι γονείς όταν ο παιδοοφθαλμίατρος διαγνώσει την αχρωματοψία αγωνιούν κατά πόσο το παιδί θα μπορεί αργότερα να πάρει δίπλωμα οδήγησης.

Συνήθως επειδή η αχρωματοψία τις περισσότερες φορές δεν είναι πλήρης τα παιδιά αυτά μπορούν νόμιμα να αποκτήσουν ερασιτεχνικό δίπλωμα οδήγησης, δεν μπορούν όμως να γίνουν επαγγελματίες οδηγοί, αξιωματικοί, πιλότοι, διακοσμητές ή ζωγράφοι.

Η αχρωματοψία είναι μια κληρονομική πάθηση και λόγω του τρόπου με τον οποίο κληρονομείται εμφανίζεται αρκετά συχνά στα αγόρια (περίπου 8% στον αντρικό πληθυσμό) ενώ πολύ σπάνια στα κορίτσια (περίπου 0,5%).

Η διάγνωση της αχρωματοψίας γίνεται αρχικά με την επίδειξη αντικειμένων διαφόρου χρώματος. Αν δεν μπορεί να τα διακρίνει πρόκειται για πλήρη αχρωματοψία, κατάσταση σοβαρή αλλά ευτυχώς σπάνια.

Αν βλέπει τα μεμονωμένα χρώματα τότε ο παιδοοφθαλμίατρος θα του δείξει κάποιους ειδικούς πίνακες (πίνακες …ishihara…..) όπου υπάρχουν αριθμοί οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι από κουκίδες διαφορετικού χρώματος. Αν το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει τους αριθμούς σημαίνει ότι έχει μερική αχρωματοψία μια συχνή σχετικά πάθηση που δεν θα του δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινή ζωή του, αλλά δεν θα μπορέσει να κάνει τα ανωτέρω αναφερόμενα επαγγέλματα, γι’ αυτό θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν το πρόβλημά τους για σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.