Η εμπειρία των παιδοοφθαλμίατρων αλλά και το πλήθος των δημοσιεύσεων επιβεβαιώνουν ότι τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα είναι πολλαπλάσια των τελειoμηνων.
Eτσι σύμφωνα με διάφορες δημοσιεύσεις ενώ τα οφθαλμικά προβλήματα στα τελεioμηνα βρέφη είναι περίπου 5% στα πρόωρα φθάνουν και το 35%.
Εάν δε υπάρξει αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας η εγκεφαλική παράλυση ή συχνότητα οφθαλμικών προβλημάτων φθάνει στο 55%.
Τα ανωτέρω επιβάλλουν τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο όλων των προώρων.
Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση των προώρων θα πρέπει να γίνει στο μαιευτήριο την 3η ή 4η εβδομάδα από την γέννηση και μετά ανάλογα με τα ευρήματα πού θα έχει ο παιδοοφθαλμίατρος θα καθορίσει την συχνότητα των επανεξετάσεων.
Η πιο σοβαρή οφθαλμική πάθηση των προώρων είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε πολύ μικρά πρόωρα με βάρος γέννησης συνήθως κάτω από 1500 γραμμάρια και διάρκεια κύησης λιγότερο από 32 εβδομάδες.
Η πάθηση αυτή είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει και στην τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η πάθηση είναι πιο συχνή όσο μικρότερο είναι το βάρος γέννησης των πρόωρων και όσο πιο μικρότερη η διάρκεια κύησης.
Και άλλοι παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση της νόσου όπως η χορήγηση του οξυγόνου, oι άπνοιες, ή ενδοκρανιακή αιμορραγία, οι μεταγγίσεις ή σηψαιμία κ.α.
Βασικότερη εξ αυτών των παραγόντων είναι η χορήγηση του οξυγόνου, η οποία όμως είναι εντελώς απαραίτητη για την επιβίωση των πρόωρων παιδιών και την αποφυγή εγκεφαλικών βλαβών.
Η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας μπορεί αν παρακολουθείται τακτικά από τον παιδοφθαλμίατρο κατά τις πρώτες εβδομάδες της γεννήσεως και με την εφαρμογή Laser αν τελικά κριθεί αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και να αφήσει μικρά οφθαλμολογικά προβλήματα.
Άλλες παθήσεις πού μπορεί να εμφανίσουν τα πρόωρα βρέφη είναι η μυωπία σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τα τελειόμηνα βρέφη πού μπορεί να φθάσει και μέχρι 35% των προώρων.
Επίσης ο στραβισμός εμφανίζεται σε ποσοστό από 10-25% ανάλογα με τις διάφορες στατιστικές και την βαρύτητα της προωρότητας όταν στα τελειόμηνα παιδιά ο στραβισμός εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 1-2%
Επίσης η ανισομετροπια είναι πιο συχνή, η οποία σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό του στραβισμού μπορεί να οδηγήσει σε πολύ συχνή εμφάνιση αμβλυωπίας.
Τα ανωτέρω επιβάλλουν την έγκαιρη οφθαλμολογική εξέταση του πρόωρου βρέφους από το Μαιευτήριο και μετά την τακτική παρακολούθηση τουλάχιστον μέχρι την σχολική ηλικία.