Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Παιδί και Τηλεόραση

Πολλές φορές ρωτάνε οι γονείς τον οφθαλμίατρο πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση, φοβούμενοι μήπως πάθουν κάτι τα μάτια τους.

Στα μάτια η τηλεόραση με λογική χρήση δεν δημιουργεί προβλήματα πέραν του ότι μπορεί να κάνει να εκδηλωθούν υπάρχοντα μικροπροβλήματα. Π.χ. μικρός αστιγματισμός ή μία ανεπάρκεια σύγκλισης μετά από παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλούν κοπιοπία με βάρος στα μάτια και πονοκεφάλους.

Ενώ όμως στα μάτια η τηλεόραση δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, τα γενικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά γι’ αυτό η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ανάλογη με την ηλικία των παιδιών.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των προγραμμάτων της τηλεόρασης αλλά και για τα κατάλληλα προγράμματα ο χρόνος παρακολούθησης θα πρέπει να ελέγχεται.

Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που βλέπουν πολύ ώρα τηλεόραση είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα προσοχής σαν έφηβοι.

Μπορεί δηλαδή να θεωρούν βαρετές συνήθεις καταστάσεις, όπως η παρακολούθηση των μαθημάτων στην τάξη διδασκαλίας. Επίσης ο χρόνος που αφιερώνεται στην τηλεόραση, αφαιρείται από άλλες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση βιβλίων ή το παίξιμο παιγνιδιών τα οποία μπορούν να είναι δημιουργικά και να αναπτύσσουν δεξιότητες, προσοχής και συγκέντρωσης.

Ακόμη το παιγνίδι εκτός σπιτιού θα πρέπει να επιδιώκεται γιατί έτσι τα παιδιά αθλούνται και συγχρόνως αποκτούν κοινωνικότητα και εξοικειώνονται στον υγιή ανταγωνισμό.

Ακόμη ο χρόνος που αφιερώνεται στην τηλεόραση μπορεί να είναι εις βάρος των ωρών ύπνου, πράγμα πολύ σημαντικό, διότι παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες έχουν κακή επίδοση στο σχολείο, διότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς:

–         Μην έχετε πολλές τηλεοπτικές συσκευές στο σπίτι και οπωσδήποτε ποτέ στα παιδικά δωμάτια. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα.

–         Διαμορφώστε οικογενειακό πρόγραμμα παρακολούθησης λαμβάνοντας υπόψη το φόρτο εργασίας των παιδιών.

–         Παρακολουθείστε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά.

–         Ασκήστε κριτική και συζητήστε με τα παιδιά σας για ότι παρακολουθείτε

–         Μην επιτρέπετε ποτέ στις γυναίκες που φυλάνε το παιδί όταν λείπετε να βλέπουν τηλεόραση μαζί με το παιδί.

–         Το τηλεοπτικό πρόγραμμα να γίνεται αφορμή για να ανατρέξετε μαζί με το παιδί σε κάποιο βιβλίο ή εγκυκλοπαίδεια.

–         Ασκείτε κριτική σε κάθε τι που προβάλλεται ακόμη και στις ειδήσεις και τις διαφημίσεις.

–         Μην υποχωρείτε ποτέ, όσες πιέσεις και αν δέχεστε από το παιδί για να δει κάτι που θεωρείτε ότι είναι ακατάλληλο. Δυστυχώς πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει σαφές ότι εσείς αποφασίζετε για το τι μπορεί να βλέπει και τι όχι.

–         Μην ανοίγετε την τηλεόραση αν δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Οι ήχοι από την οθόνη αποσπούν την προσοχή των παιδιών που πιθανόν διαβάζουν στο διπλανό δωμάτιο.

–         Μην ανταμείβετε το παιδί με περισσότερη TV.

–         ΄Οσο αυξημένες και αν είναι οι υποχρεώσεις σας, μην ξεχνάτε το παιδί μπροστά στη μικρή οθόνη.

–         Μην ξεχνάτε ότι μία μερίδα παιδιών μπορούν να πάθουν εξάρτηση από την τηλεόραση και η απεξάρτηση της είναι πολύ δύσκολη.