Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μία φλεγμονή των αδένων που βρίσκονται στα βλέφαρα. Εμφανίζεται με ερεθισμό του βλεφάρου, οίδημα που συνήθως αφορά ολόκληρο το βλέφαρο και ευαισθησία στην περιοχή του χαλάζιου το οποίο δημιουργεί ένα μικρό ογκίδιο. Το ογκίδιο αυτό αρκετές φορές και αν η θεραπεία αρχίσει άμεσα μικραίνει σιγά-σιγά και απορροφάται μόνο του.

Αν όμως η θεραπεία καθυστερήσει τότε το ογκίδιο αυτό παραμένει για πολύ καιρό (μήνες) και τότε συνίσταται χειρουργική αφαίρεση.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι μία απλή και εύκολη επέμβαση, στα παιδιά, όμως απαιτεί γενική αναισθησία, γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίζει άμεσα η θεραπεία ώστε να μη αποστηματοποιηθεί και χρειασθεί χειρουργείο.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε θερμά επιθέματα  στο βλέφαρο και χρήση αντιβιoτικών και κορτικοστεροειδών σε κολλύρια ή οφθαλμικές αλοιφές σύμφωνα με την οδηγία του οφθαλμίατρου. Αν το οίδημα του βλεφάρου είναι πολύ έντονο, αν υπάρχουν συγχρόνως πολλά χαλάζια, αν το παιδί είναι πολύ μικρής ηλικίας συνήθως χρειάζεται να δώσουμε και γενική αντιβίωση.

Το χαλάζιο αρκετές φορές υποτροπιάζει είτε στο ίδιο βλέφαρο είτε στο άλλο βλέφαρο είτε στα βλέφαρα του άλλου ματιού.

Στη συχνή υποτροπή καλό θα είναι να ελέγξουμε μήπως υπάρχει κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα στο παιδί (π.χ. κάποιος αστιγματισμός) ή χρόνια βλεφαρίτιδα, παθήσεις που προδιαθέτουν στην εμφάνιση χαλάζιων.

Το κριθαράκι ενώ εμφανίζεται περίπου με παραπλήσια συμπτώματα, δηλαδή με οίδημα στο βλέφαρο και τοπική ευαισθησία διαφέρει ως προς την εντόπιση και την εξέλιξη. Το κριθαράκι εντοπίζεται στη ρίζα των βλεφαρίδων, λόγω επιμόλυνσης των θυλάκων των βλεφαρίδων και προκαλεί εξωτερική διόγκωση και πόνο, το οποίο σε 2-3 μέρες παροχετεύεται αυτόματα και αυτοιάται. Θεραπευτικά χορηγούμε αντιβιοτικές αλοιφές και ζεστές κομπρέσες.