Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Πως επιλέγουμε τα παιδικά γυαλιά

Μερικές φορές χρειάζεται να δώσουμε γυαλιά και σε πολύ μικρά παιδιά ακόμη και από την ηλικία κάτω του ενός  έτους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αλλά ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του σκελετού και των φακών, ώστε το παιδί να δεχθεί τα γυαλιά για να έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Για την επιλογή του σκελετού τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει ο έμπειρος οπτικός ώστε να υποδείξει τον κατάλληλο σκελετό για το πρόσωπο του συγκεκριμένου παιδιού, και για τους συγκεκριμένους βαθμούς.

Ο σκελετός των γυαλιών θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο μικρό πρόσωπο του παιδιού, να μην αφήνει εντυπώματα ούτε στη μύτη ούτε στη βάση των αυτιών, αλλά συγχρόνως να μη μετακινείται για να μη χάνεται η επικέντρωση των γυαλιών.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να προτιμηθούν μεταλλικοί η κοκάλινοι σκελετοί νομίζω ότι το κάθε είδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Οι μεταλλικοί σκελετοί είναι πιο κομψοί και πιο διακριτικοί αλλά παραμορφώνονται ευκολότερα από τους αδέξιους χειρισμούς των παιδιών. Αντίθετα οι κοκάλινοι μπορεί να είναι πιο βαριοί, αλλά είναι πιο ανθεκτικοί στους χειρισμούς των παιδιών, ιδιαίτερα αν διαθέτουν ευλύγιστες αρθρώσεις. Επίσης οι κοκάλινοι σκελετοί προτιμώνται σε υψηλούς βαθμούς μυωπίας γιατί εξυπηρετούν καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και σκελετοί από τιτάνιο οι οποίοι είναι πολύ ανθεκτικοί και ελαφρείς, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο σταθεροί πράγμα απαραίτητο στους μεγάλους αστιγματισμούς.

Βέβαια στην επιλογή του σκελετού θα πρέπει να έχουν συμμετοχή και τα ίδια τα παιδιά για να τα φοράνε ευχάριστα.

Όσον αφορά τους φακούς στα παιδικά γυαλιά θα πρέπει να αποκλείσουμε τα κρύσταλλα για λόγους ασφαλείας και αυτοί να είναι ή πλαστικοί (οργανικοί) ή από πολυκαρβουνικά πολυμερή που είναι πολύ ελαφρείς, ανθεκτικοί και άθραυστοι και έτσι ακίνδυνοι σε τυχόν τραυματισμούς.

Οι πλαστικοί φακοί έχουν ένα μειονέκτημα ότι μπορεί να χαράζονται εύκολα, γι’ αυτό θα πρέπει να ζητάμε να έχουν αντιχαρακτικές επιστρώσεις.

Επίσης οι οργανικοί φακοί εφ’ όσον είναι καλής ποιότητας απορροφούν και την βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να απαιτείται να είναι σκουρόχρωμοι.

Τα παιδικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι εγγυημένα με την απορροφητικότητα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία γι’ αυτό θα πρέπει να αγοράζονται μόνο από υπεύθυνα καταστήματα οπτικών. Τα γυαλιά θα πρέπει να φοριούνται από πολύ μικρή ηλικία, αρκεί να μπορούν να τα κρατήσουν στο πρόσωπό τους, διότι τα παιδικά μάτια, όπως και το παιδικό δέρμα είναι πιο ευαίσθητα από τα μάτια των ενηλίκων.