Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Αστιγματισμός

Ο Αστιγματισμός είναι μία διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία υπάρχει ανωμαλία στην καμπυλότητα του πρόσθιου χιτώνα του οφθαλμού του κερατοειδή.

Ο αστιγματισμός συνήθως υπάρχει από πολύ μικρή ηλικία και δεν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις με την πάροδο των ετών.

Ο αστιγματισμός ιδίως αν είναι περισσότερο από 2-3 διοπτρίες δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Μειώνει την όραση τόσο για κοντά όσο και για μακριά. Για μακριά δυσκολεύει τα παιδιά να βλέπουν καθαρά στον πίνακα και στην τηλεόραση και πολλές φορές παίρνουν μια λοξή θέση του κεφαλιού για να βλέπουν καλύτερα.

Για κοντά τα προβλήματα είναι ακόμη εντονότερα ιδίως στον υπερμετροπικό αστιγματισμό

Τα παιδιά πλησιάζουν πολύ κοντά στο βιβλίο κουράζονται πολύ γρήγορα όταν διαβάζουν ή εργάζονται στο κομπιούτερ και έχουν πονοκέφαλο. Σαν αποτέλεσμα είναι η αποφυγή του διαβάσματος και η κακή επίδοση στο σχολείο.

Γι’ αυτό παιδιά που έχουν απέχθεια προς το διάβασμα, ή έχουν κάποια νευρικότητα όταν διαβάζουν και συχνά διακόπτουν τη σχολική εργασία με διάφορα προσχήματα καλό είναι να εξεταστούν μήπως έχουν αστιγματισμό.

Ο αστιγματισμός συχνά είναι η αιτία αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο ματιών. Σ’ αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση συνίσταται στην άμεση χορήγηση των κατάλληλων γυαλιών και ασκήσεις με κλείσιμο του ματιού με το μικρότερο πρόβλημα.

Επειδή όπως ανεφέρθη ο αστιγματισμός συνήθως υπάρχει από το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού, θα πρέπει όλα τα παιδιά να εξετάζονται οφθαλμολογικά μεταξύ 1-2 ετών ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να δοθούν τα κατάλληλα γυαλιά και να μη δημιουργηθεί αμβλυωπία και να μη χρειαστεί ασκήσεις με κλείσιμο του ματιού, πράγμα όχι και τόσο ευχάριστα αποδεχτό από τα μικρά παιδιά.

Η ύπαρξη αστιγματισμού ή οποιασδήποτε άλλης διαθλαστική ανωμαλίας (μυωπία – υπερμετρωπία) στα παιδιά είναι πολύ εύκολο και με απόλυτη ακρίβεια να ελεγχτεί από τον ειδικό παιδιοθαλμίατρο με μια ανώδυνη εξέταση την σκιασκοπία σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμη και μηνών.

Ο αστιγματισμός εκτός από τα γυαλιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φακούς επαφής μετά από κάποια ηλικία αλλά και με laser

Τα laser στον αστιγματισμό εφαρμόζονται τα τελευταία 5-6 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια.