Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Γιατί δακρύζουν τα ματάκια των βρεφών;

Πολλά νεογέννητα μωρά λίγες ημέρες μετά τη γέννησή τους δακρύζουν τα μάτια και έχουν εκκρίσεις (τσίμπλες).

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία μόλυνση των ματιών, ιδίως όταν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό, λόγω μόλυνσης από τον κόλπο της μητέρας.

Πιο συχνά όμως αυτή η δακρύρροια οφείλεται σε απόφραξη του δακρυκού πόρου, δηλαδή στα σωληνάρια που αποχετεύουν τα δάκρυα από τα μάτια στη ρινική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια.

Η πάθηση αυτή, δηλαδή η απόφραξη της δακρυκής οδού δεν είναι πολύ συχνή και αφορά περίπου το 10% των νεογέννητων.

Στα περισσότερα νεογέννητα με απόφραξη της δακρυκής οδού, γίνεται αυτόματη διάνοιξη στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, οπότε τελειώνει και το πρόβλημα.

Σε άλλα παιδιά η αυτόματη διάνοιξη μπορεί να γίνει αργότερα, οπότε μέχρι τότε τα βρέφη εμφανίζουν διάρροια και εκκρίσεις (τσίμπλες).

Η αντιμετώπιση σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται σε πλύση του ματιού με φυσιολογικό ορό, χορήγηση αντιβιοτικών κολλυρίων ή αλοιφών όταν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις και αναμονή με την ελπίδα ότι θα γίνει αυτόματη διάνοιξη.

Επίσης η εφαρμογή μασάζ στην περιοχή του δακρυκού ασκού μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στη διάνοιξη του δακρυκού πόρου.

Εάν το βρέφος φθάσει 10 – 12 μηνών και εξακολουθεί να δακρύζει τότε η πιθανότητα για αυτόματη διάνοιξη περιορίζεται σημαντικά και πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, δηλαδή καθετηριασμός της  δακρυκής οδού.

Ο καθετηριασμός γίνεται πάντα με γενική νάρκωση, κρατάει λίγα λεπτά και δεν έχει καμία σχέση με τα μάτια και το παιδί αφού ξυπνήσει από τη νάρκωση μπορεί να φύγει για το σπίτι του.

Ο καθετηριασμός καλό είναι να γίνει μέχρι τον δωδέκατο μήνα διότι αν καθυστερήσει να γίνει μειώνεται το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης.