Όλοι μας όταν εργαζόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή για πολύ ώρα αισθανόμαστε μία κούραση των ματιών.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στα παιδιά, τα οποία όμως λόγω της μεγάλης ικανοποίησης που αισθάνονται συνήθως δεν παραπονιούνται ενώ τα προβλήματα είναι τα ίδια αν όχι και εντονότερα.
Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται μπορούν να αφορούν τα μάτια, όπως βάρος στους βολβούς, τσούξιμο, αίσθημα καύσου και δακρύρροια. Μπορούν να αφορούν την όραση όπως φωτοφοβία, δυσκολία προσαρμογής και μεταβολές στην όραση ή να είναι γενικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και κούραση κατά την προσαρμογή.
Τα συμπτώματα αυτά θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε παίρνοντας κάποια απλά μέτρα αφού φυσικά δεν μπορούμε να πετάξουμε τον υπολογιστή, καθ’ ότι αποτελεί το μολύβι των παλαιότερων εποχών.
Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι η σωστή και πλήρης οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών, ώστε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε οφθαλμολογικό πρόβλημα έστω και μικρό. Απλά οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν ενοχλητικά, μετά από παρατεταμένη χρήση υπολογιστών μπορεί να δημιουργούν έντονες ενοχλήσεις και να μειώνουν τη σχολική απόδοση.
Πρέπει να διορθωθεί πλήρως τυχόν υπάρχουσα υπερμετρωπία ή αστιγματισμός και να αντιμετωπίσουμε την ανεπάρκεια σύγκλισης ή κάποια φορία.
Εφ’ όσον έχει ελεγχθεί και διορθωθεί κάθε οφθαλμολογικό πρόβλημα θα θέλαμε να συμβουλεύσουμε τα εξής:
Να κάθονται όπως πρέπει.
Είναι πολύ σημαντικό το σώμα του παιδιού να έχει τη σωστή θέση. Το κάθισμα θα πρέπει να είναι κατάλληλο έτσι ώστε να επιτρέπει στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη να είναι κάθετα, χωρίς ο αυχένας να κάμπτεται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Το ύψος της καρέκλας να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει στο χρήστη να πατάει άνετα και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Πρέπει να υποστηρίζει το επάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης και τη μέση.
Η οθόνη θα πρέπει να βρίσκεται ευθεία μπροστά και όχι λοξά δεξιά ή αριστερά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την άνιση προσαρμογή του κάθε ματιού.
Το ύψος της οθόνης πρέπει να είναι στο ύψος του βλέμματος ή λίγο πιο χαμηλά και ποτέ πιο ψηλά για να μην καταπονείται ο αυχένας. Η απόσταση της οθόνης και των ματιών πρέπει να είναι ίση με το μήκος του χεριού του παιδιού.
Ο φωτισμός του χώρου θα πρέπει να είναι επαρκής και διάχυτος, ώστε να μη δημιουργεί αντανακλάσεις στην οθόνη του υπολογιστή.
Η συνήθεια μερικών παιδιών να δουλεύουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οπτικό σύστημα.
Όταν η εργασία στον υπολογιστή απαιτεί ταυτόχρονα την ανάγνωση τυπωμένων κειμένων, τα κείμενα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε αναλόγιο δίπλα από την οθόνη και σε απόσταση ίδια με αυτή της οθόνης.
Παιδιά που κάνουν χρήση φακών επαφής θα είναι προτιμότερο όταν είναι στον υπολογιστή να χρησιμοποιούν τα γυαλιά τους για να αποφευχθεί η ξηροφθαλμία.
Η ξηροφθαλμία οφείλεται αφ’ ενός μεν στην εξάτμιση των δακρύων λόγω της θερμοκρασίας της οθόνης ή του περιβάλλοντος χώρου ιδίως αν είναι κλιματιζόμενος, αφ’ ετέρου στον μειωμένο ρυθμό βλεφαρισμού λόγω της προσηλώσεως στην οθόνη. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων προκαλεί ξηροφθαλμία και δυσανεξία στους φακούς.
Όσον αφορά την ακτινοβολία αυτή θεωρείται ακίνδυνη, τουλάχιστον με σημερινά διεθνή standarts.
Παρ’ όλα αυτά έστω δηλαδή και αν λάβουμε όλα τα ανωτέρω μέτρα, καλό είναι τα μικρά παιδιά να περιορίσουν το χρόνο που αφιερώνουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα δε μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν συχνά διαλείμματα, περίπου κάθε ώρα ,να κάνουν ασκήσεις στους ώμους και στον αυχένα, να κοιτάζουν μακριά και να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα για να παραχθούν περισσότερα δάκρυα και να υγρανθούν τα μάτια.
Τηρώντας τα ανωτέρω και συμβουλευόμενοι το γνώστη οφθαλμίατρο μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μάτια των παιδιών και στη σχολική τους απόδοση, καθ’ ότι η κούραση των ματιών κάνει μερικά παιδιά να αποφεύγουν τη μελέτη.