Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι πολύ πιο συχνά από ότι ο κόσμος νομίζει. Οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλαδή η μεγάλη μυωπία, ο μεγάλος αστιγματισμός ή η μεγάλη υπερμετρωπία υπάρχουν από τη γέννηση και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει σε πολύ μικρή ηλικία (1-2 ετών) και για να έχουμε τα καλύτερα  δυνατά αποτελέσματα και να αποφευχθεί η αμβλυωπία και γενικά η μειωμένη όραση των παιδιών.

Επίσης πολλές συγγενείς ανωμαλίες, όπως ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να μην είναι εμφανής από τους γονείς ή από τον παιδίατρο, η αντιμετώπισή του όμως πρέπει να γίνει στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Οι γονείς συνήθως δεν είναι ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι για την αξία της πρώιμης οφθαλμολογικής εξέτασης και πολλές φορές πιστεύουν ότι η οφθαλμολογική εξέταση στα βρέφη είναι δύσκολη.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ο οφθαλμολογικός έλεγχος των βρεφών είναι απλούστατος στον ειδικό παιδοφθαλμίατρο, είναι ανώδυνος και απόλυτα ακριβής. Πολλές φορές ακριβέστερος από την εξέταση κάποιου ενήλικα.

Τα πιο επικίνδυνα οφθαλμολογικά νοσήματα των βρεφών είναι το συγγενές γλαύκωμα, ο συγγενής καταρράκτης και το συγγενές ρετινοβλάστωμα (κακοήθης όγκος), τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αλλά και ο στραβισμός και οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση της όρασης αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα.

Η θεραπεία των παιδοοφθαλμολογικών παθήσεων επιτυγχάνεται με την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογα με την πάθηση. Π.χ. ο στραβισμός συνήθως απαιτεί χορήγηση γυαλιών σε μικρή ηλικία, περίπου ενός έτους, κάλυψη του υγιούς ματιού για την αποφυγή της αμβλυωπίας και χειρουργείο μεταξύ 1-2 ετών.

Επίσης οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες και ιδίως η ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά βαθμού μεταξύ των δύο ματιών) θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα για να αναπτυχθεί σωστά η διόφθαλμη όραση του παιδιού και να αποφευχθεί η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Ακόμη η συγγενής βλεφαρόπτωση, οι συγγενείς κύστες που μπορεί να υπάρχουν στα βλέφαρα, η συγγενής απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στη κατάλληλη ηλικία για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο από λειτουργικής όσο και από αισθητικής πλευράς.

Τα τελευταία χρόνια οι παιδίατροι είναι ευαισθητοποιημένοι για την αξία της πρώιμης, προληπτικής και χωρίς εμφανή συμπτώματα οφθαλμολογικής εξέτασης στα παιδιά και έτσι πολλές παθήσεις στα μάτια των μικρών παιδιών έχουν πολύ καλή έκβαση χάριν της άμεσης αντιμετώπισης.