1. Τοποθεττήστε την τηλεόραση στο σαλόνι και όχι στο παιδικό δωμάτιο. Έτσι ελέγχετε καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα των προγραμμάτων, αλλά και την απόσταση της οθόνης από τα μάτια των παιδιών.
2. Διαμορφώστε το οικογενειακό πρόγραμμα τηλεόρασης. Φτιάξτε το πρόγραμμα΄σας σε εβδομαδιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη το φόρτο εργασίας των παιδιών σας.
3. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι, η παθητική τηλεόραση μετατρέπεται σε μια οικογενειακή δραστηριότητα.
4. Όχι παθητικότητα μπροστά στην τηλεόραση. Ασκήστε κριτική και συζητήστε με τα παιδιά σας για ό,τι παρακολουθείτε στη μικρή οθόνη.
5. Κάντε κριτική στην TV, δημιουργώντας αντιήρωες, επαινώντας το καλό και στιγματίζοντας το κακό.
6. Αξιοποιήστε σωστά αυτό που βλέπετε. Ας γίνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα αφορμή για να ανατρέξετε σε κάποιο βιβλίο ή σε κάποια εγκυκλοπαίδεια.
7. Ασκείτε κριτική στις ειδήσεις. Κριτικάρετε την ποιότητα και την ποσότητα των ειδήσεωνκαι κάντε σύγκριση για το πως παρουσιάζεται η ίδια είδηση, από TV και τις εφημερίδες.
8. Κάντε κριτική ακόμα και στις διαφημίσεις.
9. Μάθετε να απαγορεύετε και να κλείνετε την τηλεόραση, εξηγώντας στα παιδιά ότι δεν πρέπει να παρακολουθούν σκηνές βίας, τρόμου ή γυμνού.
10. Πέστε στο παιδί πως υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνει, όπως το να παίξει με τους φίλους του.
11. Μην ανταμείβετε το παιδί με περισσότερη TV.
12. Όσο αυξημένες και να είναι οι υποχρεώσεις σας, μην ξεχνάτε το παιδί μπροστά στη μικρή οθόνη.