Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Πρόληψη οφθαλμικών τραυμάτων και εγκαυμάτων στα παιδιά

Τα οφθαλμολογικά τραύματα και εγκαύματα στα παιδιά είναι συνηθισμένα και συνήθως σοβαρά. Γι’ αυτό η πρόληψη έχει πολύ μεγάλη αξία.

Συχνά αιτία τραυμάτων είναι τα διάφορα παιχνίδια γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, ώστε να είναι κατάλληλα για την ηλικία κάθε παιδιού και να πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης πρέπει να επιβλέπουμε τα παιδιά όταν χειρίζονται επικίνδυνα αντικείμενα όπως μολύβια, μαχαίρια, πιρούνια, ψαλίδια κ.ά.

Δεν αγοράζουμε στα παιδιά πιστόλια που εκτοξεύουν καψούλια, ούτε αεροβόλα όπλα.

Απομακρύνουμε από τους χώρους που παίζουν τα παιδιά πεταμένα σίδερα, σύρματα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Φοράμε στα παιδιά κατάλληλα γυαλιά αν βρίσκονται σε χώρους που γίνεται ηλεκτροκόληση ή σφυρηλάτηση μεταλλικών αντικειμένων. Επίσης σε ορισμένα αθλήματα όπως το τένις ή κολύμβηση αλλά και στο ψάρεμα διότι συχνά τα αγκίστρια είναι αιτία σοβαρών τραυματισμών των οφθαλμών. Εάν τα παιδιά πρέπει να φορέσουν βοηθητικά γυαλιά για κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα, αυτά θα πρέπει να έχουν πλαστικό σκελετό και φακούς από πολυκαρβουνικά πολυμερή ώστε να είναι ακίνδυνα.

Επίσης τα εγκαύματα στα μάτια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες γι’ αυτό τα διάφορα απορρυπαντικά και γενικά τα καθαριστικά υγρά ή σπρέι θα πρέπει να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Ένα πολύ σοβαρό έγκαυμα των ματιών είναι από τον ασβέστη, γι’ αυτό τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται σε χώρους που γίνονται οικοδομικές εργασίες.

Εάν γίνει οποιοδήποτε έγκαυμα θα πρέπει επί τόπου να γίνει αμέσως πολύ καλό πλύσιμο με φυσιολογικό ορό ή καθαρό νερό και μετά να αναζητηθεί οφθαλμολογική βοήθεια.

Σε οποιονδήποτε τραυματισμό έστω και φαινομενικά ελαφρύ θα πρέπει να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση, διότι μερικές φορές ακόμη και διατιτραινοντα τραύματα του βολβού μπορεί στην αρχή να μη έχουν έντονες ενοχλήσεις.