Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Υπεριώδης Ακτινοβολία

Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία και πόσο βλαπτική είναι στα μάτια:

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένα μέρος των ακτινοβολιών του ηλιακού φάσματος και διακρίνεται στην ακτινοβολία υνθ, η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται από την ατμόσφαιρα κι έτσι δεν μας απασχολεί, την UVΒ η οποία απορροφάται κατά ένα μέρος από τη στοιβάδα του όζοντος και την UVΑ η οποία φθάνει στη Γη στο σύνολο της, καθώς δεν απορροφάται ούτε από τη στοιβάδα του όζοντος ούτε από την ατμόσφαιρα, είναι όμως η λιγότερο βλαπτική από τις δύο άλλες.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UVΑ και UVΒ σε μικρές ποσότητες δεν είναι βλαπτικές, άλλωστε σε μεγάλο βαθμό απορροφώνται από τα εξωτερικά μόρια του οφθαλμού, δηλαδή τα βλέφαρα και τον κερατοειδή, αλλά και από τον κρυσταλλοειδή φακό του οφθαλμού. Η παρατεταμένη όμως έκθεση των οφθαλμών στις ανωτέρω ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως κέρατoεπιπεφυκίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, κοκκίνισμα των οφθαλμών, φωτοφοβία και αίσθημα ξένου σώματος. Επίσης μπορεί να προκαλέσει εκφυλιστικές παθήσεις του επιπεφυκότα, όπως πτερύγιο και στεάτιο. αλλά ακόμη και καρκίνο του δέρματος των βλεφάρων.

 

Από τι εξαρτάται η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας;

Εξαρτάται από την εποχή του έτους, από την ώρα της ημέρας (περισσότερο επικίνδυνη μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. και από τις συνθήκες της ατμόσφαιρας. Επίσης επηρεάζεται από την απόσταση από τον Ισημερινό (όσο πλησιέστερα τόσο χειρότερα), αλλά και από το υψόμετρο, όσο πιο ψηλά τόσο χειρότερα. Σε υψόμετρο 1000 μέτρα η UVΒ ακτινοβολία αυξάνει περίπου κατά 15%. Ακόμη εξαρτάται από το πάχος της στοιβάδας του όζοντος. Τα τελευταία χρόνια, όπου τα κλιματιστικά μηχανήματα, τα διάφορα σπρέι και τα υγρά των ψυγείων έχουν λεπτύνει τη στοιβάδα του όζοντος, η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται σε μικρότερο ποσοστό και γίνεται περισσότερο επικίνδυνη. Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία δρα αθροιστικά, γι’ αυτό θα πρέπει να προστατεύουμε ιδιαίτερα τα παιδιά λόγω του μεγάλου προσδόκιμου επιβίωσης.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

      Θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας, να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά στο πρόσωπο και τα βλέφαρα και να φοράμε στα παιδιά τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά. Ας έχουμε στο νου μας ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και γι’ αυτό κινδυνεύουμε και τις συννεφιασμένες ημέρες, και ότι επίσης αντανακλάται στην άμμο και το νερό και γι’ αυτό δεν είμαστε ασφαλείς ούτε κάτω από μια ομπρέλα.

 

Ποια είναι τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά;

      Είναι αυτά που απορροφούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την υνΑ και υνΒ ακτινοβολία. Πολλές εταιρίες φακών συνοδεύουν τα γυαλιά με εγγύηση, ότι οι φακοί απορροφούν κατά 100% αυτά τα είδη ακτινοβολίας. Πάντως η προμήθεια των γυαλιών από επίσημα οπτικά καταστήματα, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά τους.

 

Τα παιδιά που φορούν γυαλιά μυωπίας, αστιγματισμού κ.λ.π. πρέπει να φορέσουν και γυαλιά ηλίου με τον βαθμό της μυωπίας τους;

Επειδή η απορροφητικότητα ενός γυαλιού δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι τα γυαλιά, μπορούμε να συστήσουμε να γίνουν τα διορθωτικά γυαλιά και απορροφητικά, ώστε με ένα ζεύγος να επιτυγχάνουμε και τα δύο. Διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα δεύτερο ζεύγος με απορροφητικούς φακούς. Σε αυτή την περίπτωση αν μεν ο βαθμός της μυωπίας είναι μεγάλος, θα πρέπει τα γυαλιά ηλίου να έχουν και τον σωστό βαθμό, αν όμως ο βαθμός της μυωπίας είναι μικρός και το παιδί δεν δυσκολεύεται στην όραση, θα μπορούσαν να είναι απλά, δηλαδή χωρίς τον βαθμό της μυωπίας ή του αστιγματισμού.

 

Από ποια ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να φοράει γυαλιά ηλίου;

Θεωρητικά θα έπρεπε να φοράει από μηνών, καθ? ότι τα μάτια των μικρών παιδιών είναι πιο ευαίσθητα, απ’  ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Στην πράξη όμως νομίζω όπ κάτι τέτοιο είναι δύσκολο πριν την ηλικία των δύο ετών. Άλλωστε τα πολύ μικρά παιδιά (0-2 ετών), επειδή όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος γενικότερα, και στο πρόσωπο

και στο σώμα, δεν τα εκθέτουν σ’ αυτόν για πολλή ώρα, τα προστατεύουν με

καπέλο και ομπρέλα, οπότε προστατεύονται και τα μάτια τους.

 

Το θαλασσινό νερό κάνει καλό ή κακό στα μάτια;

      Το θαλασσινό νερό δεν επηρεάζει τα μάτια, αρκεί να μην είναι μολυσμένο.

 

Πόσο βλαβερό είναι το νερό της πισίνας;

      Το νερό της πισίνας, εάν ελέγχεται και απολυμαίνεται σωστά, δεν είναι βλαβερό. Υπάρχουν βέβαια μερικά παιδιά που εμφανίζουν κάποιο ερεθισμό στα μάπα, όταν κολυμπούν σε πισίνες που αποστειρώνονται με χλώριο και όχι με άλλα πιο σύγχρονα μέσα, όπως το όζον. Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να φοράνε ειδικές μάσκες για να προστατεύουν τα μάτια τους.

 

Το καπέλο προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία;

      Οπωσδήποτε προστατεύει και τα μάτια και το πρόσωπο, γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα των μικρών παιδιών.

 

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου;

      Οι φακοί επαφής δεν απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία κι έτσι τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα. Επιπρόσθετα, τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν την εξάτμιση των δακρύων και την ξηρότητα των οφθαλμών, που προκαλεί ερεθισμό και αίσθημα ξένου σώματος στον χρήστη φακών επαφής.

 

Υπάρχουν παιδιά περισσότερο ευαίσθητα στον ήλιο από άλλα;

      Τα ξανθά παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα από τα μελαχρινά, γιατί το δέρμα τους και τα διάφορα στοιχεία του ματιού έχουν λιγότερη χρωστική κι έτσι απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία. Το ίδιο ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη ή έχουν ανιρριδία ή κολώβωμα της ίριδας και βέβαια αυτά που πάσχουν από αλφισμό.