Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 6-8μμ

Oφθαλμογνώση

Ψυχολογικές επιπτώσεις του στραβισμού

Ο στραβισμός είναι μία σοβαρή πάθηση η οποία αν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά έχει πολύ καλά και λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Λειτουργικά αποτελέσματα σημαίνει να έχει το παιδί πλήρη όραση και στα δύο μάτια, δηλαδή να μην μείνει κάποιο μάτι αμβλυωπικό (τεμπέλικο) αλλά και να αποκτήσει κάποιου βαθμού διοφθαλμική όραση.

Το αισθητικό πρόβλημα δηλαδή  η εξωτερική εμφάνιση του παιδιού ,έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία του.

Πολλοί γονείς φοβούνται την επέμβαση του στραβισμού με αποτέλεσμα να αναβάλλουν την εγχείριση, χωρίς να υπολογίζουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στο παιδί.

Τα παιδιά με εμφανή στραβισμό συνήθως κλείνονται στον εαυτό τους, γίνονται αντικοινωνικά, αποφεύγουν τις ομαδικές συγκεντρώσεις και τα ομαδικά αθλήματα.

Όταν συνομιλούν με κάποιον άλλο είναι πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, δεν κοιτάζουν ποτέ τον συνομιλητή τους στα μάτια.

Έχουν πρόβλημα στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους και έχουν πρόβλημα στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και επομένως χαμηλές επιδιώξεις με αποτέλεσμα δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα μεγάλου παιδιού (15-18 ετών) με στραβισμό που όταν μπαίνει στο οφθαλμιατρείο έχει σκυμμένο το κεφάλι, μοιάζει ντροπαλό και συνεσταλμένο και όταν την επόμενη μέρα χειρουργηθεί και επιστρέψει στο ιατρείο βλέπεις ένα παιδί 20 εκατοστά ψηλότερο, χαρούμενο, γελαστό και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να μην φοβούνται την εγχείρηση του στραβισμού (άλλωστε είναι εντελώς ακίνδυνη), η οποία γενικά γίνεται σε μικρή ηλικία ώστε το παιδί να επιτύχει τα καλύτερα και λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.